Bij iedere soort pasta hoort een eigen saus!

Bij elke pasta past een saus, het is een waarheid als een Italiaanse koe. Die specifieke saus is anders in elke streek en bij elke mamma. De Italiaanse keuken is een diverse én een zeer verse keuken. Wij – de niet-Italianen – maken het doorgaans te moeilijk en denken te veel na. Niet doen! De belangrijkste uitgangspunten van elk sausrecept zijn even eenvoudig als de Italiaanse keuken zelf: gebruik de lekkerste ingrediënten die je kan vinden en ga voor verse producten.

Dat laatste kent één cruciale uitzondering: tomaten in blik zijn absoluut toegestaan. Op voorwaarde dat ‘regel 1‘ gerespecteerd blijft: kies de beste, de meest gepaste voor je specifieke recept. Aan keuze geen gebrek. Italiaanse Delicatessen heeft altijd een grote voorraad gepelde tomaten, polpa, passata of concentraat en dat is geen toeval.

“De belangrijkste uitgangspunten van elk sausrecept zijn even eenvoudig als de Italiaanse keuken zelf: gebruik de lekkerste ingrediënten die je kan vinden en ga voor verse producten.”

Tomaten zijn een basisingrediënt voor tal van pastasauzen. Zelfs de meest simpele pasta’s krijgen smaak en kleur met een eenvoudige tomatensaus en een klein beetje Parmezaanse kaas. Eenmaal de basis goed zit, leg je – afhankelijk van pasta en smaak – natuurlijk zelf de nodige accenten. Maar …

Hoe begin je aan een echte Italiaanse pastasaus?

Het antwoord op die vraag is verrassend kort. Je hebt geen toverkrachten of kookboeken nodig om te weten dat een fijngesnipperde ajuin in een bodempje olijfolie de ideale basis is voor een blikje gepelde tomaten met een beetje zeezout. Wil je dat een niveau hoger tillen, dan voeg je vleeswaren, frutti di mare of kaas toe. Naar hartenlust, zolang je in gedachten houdt dat het altijd en overal de kunst blijft om met zo weinig mogelijk ingrediënten zoveel mogelijk smaak te creëren.

Op die manier voorzie je elke pasta van de beste saus. En vergis je niet: er zijn nogal wat soorten. Tagliatelle, penne, spaghetti of farfale in de categorie ‘droge pasta’ maar ook de smaakvolle pasta all’uovo (met ei) zoals tagliolini, fettucine, papardelle, lasagne of de verse varianten waarbij gevulde tortelinni of ravioli in het oog springen.

Het spreekt voor zich dat geen enkele Italiaan ooit de voeten onder tafel schuift voor ‘alleen maar’ pasta. Hoe lekker die pastasaus ook mag zijn. Elke gezonde eetlust begint in de laars met antipasta en eindigt met een digestief of een excellente koffie terwijl tussendoor de Italiaanse wijn op tafel komt.

Onthoud dat je voor lekker en kwaliteitsvol kiest, de rest volgt vanzelf. Bij elke pasta en bij elke saus.