Historiek

Italiaanse Delicatessen nv is importeur en distributeur van Italiaanse voedingswaren, delicatessen en dranken. Het bedrijf werd in 1990 opgericht door Dhr. Gaetano Spampinato. Hij was afkomstig uit Italië maar woonde reeds vele jaren in België en had ervaring in de voedingswereld. De keuze om zich aan zee te vestigen en van daaruit de omliggende restaurants te voorzien van echte Italiaanse kwaliteitsproducten vormde de basis voor het succesverhaal.

De firma ontpopte zich snel tot een volwaardige KMO met een twaalftal personeelsleden. Gaandeweg werd het afzetgebied groter. Intussen worden naast de provincies West- en Oost-Vlaanderen ook grote delen van Henegouwen, Brussel en Antwerpen beleverd.

Begin 2008 besloot Dhr. Spampinato dat het tijd was om van zijn welverdiende pensioen te genieten, en werd de firma overgenomen door Stefaan Ciers en Kurt Vanhollebeke. Met hun jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en internationale handel brengen zij een extra portie dynamisme in het bedrijf.

In 2011 deed Italiaanse Delicatessen NV belangrijke investeringen tot het vernieuwen van het computernetwerk en de industriële koelinstallaties. Er werd ook een belangrijke ecologische investering gedaan, namelijk het aanleggen van een veld zonnepanelen op het dak van het bedrijfsgebouw te Middelkerke. Deze installatie maakt het mogelijk 35.000 à 40.000 kWh aan groene energie te genereren en reduceert 25 à 30 ton CO2. De geproduceerde elektriciteit wordt gebruikt voor de eigen koelruimtes en de overtollige capaciteit wordt terug geïnjecteerd in het elektriciteitsnet.

Claudio Acquaro is sinds 2011 onze freelance wijnexpert. Hij werkte jarenlang als maître-sommelier in het gekende Ristorante Marina in Oostende en won in 2010 de titel Sommelier van het jaar. Hij weet dan ook de beste wijnen te selecteren, restaurants bij te staan om de juiste wijn bij het juiste gerecht te kiezen, en voor een perfect samengestelde wijnkaart te zorgen.

Recent werd de volledige renovatie en opwaardering van de winkel voltooid. In het degustatiegedeelte van de winkel die nu “delicatessenallures” heeft, kunnen liefhebbers van een glas wijn aan de bar of een lekkere espresso in de koffiehoek genieten. In het winkelgedeelte zijn de mooi zichtbaar uitgestalde wijnen en producten een lust voor het oog.

Team

Kurt Vanhollebeke en Stefaan Ciers staan als bedrijfsleiders in voor het professioneel beheer en management. Het verkoopsteam, twee vertegenwoordigers en een commercieel medewerkster, staat onder de leiding van Kurt Vanhollebeke. De aankoop en dagelijkse organisatie valt onder Stefaan Ciers, die daarbij ondersteund wordt door enkele bedienden. De leveringen gebeuren door vier enthousiaste chauffeurs, die samen met de magazijnier de logistiek voor hun rekening nemen.

Patrimonium

Italiaanse Delicatessen is gelegen in de commerciële zone langs de hoofdweg tussen Oostende en Middelkerke. Het recente bedrijfsgebouw omvat burelen, een winkel en een ruim magazijn met voldoende stapelplaats en koelruimtes. Er is steeds een ruime basisvoorraad van elk der ongeveer 1.000 producten. Voor het stockeren van de alcoholische dranken geniet de firma van een officiële erkenning als entrepothouder van douane en accijnzen.

Het moderne wagenpark bestaat uit drie vrachtwagens en twee bestelwagens. De bedrijfsvoertuigen zijn uitgerust met koelinstallaties zodat de goederen steeds snel en perfect geconditioneerd bij de klanten worden aangeleverd.

Activiteiten en produCten

De hoofdactiviteit van Italiaanse Delicatessen is de import en distributie van kwaliteitsproducten voor de Italiaanse keuken.

Italiaanse Delicatessen biedt een groot assortiment aan van pasta's, kazen, vleeswaren en geconserveerde producten zoals tomaten, artisjokken, olijven, enz... Natuurlijk maken ook de typische en befaamde Italiaanse delicatessen, zoals bijvoorbeeld parmaham, mozzarella, grana padana en olijfolie, deel uit van het uitgebreid aanbod. Het enorme aanbod dranken, zowel alcoholische als non-alcoholische, spreekt tot de verbeelding. U vindt er wijnen uit alle regio's van Italië, spumante, lambrusco, aperitieven, grappa, echte Italiaanse koffie, vruchtensappen, bronwater...

Alle producten komen rechtstreeks van gerenommeerde Italiaanse producenten die kwaliteit hoog in het vaandel voeren. Italiaanse Delicatessen bouwde doorheen de jaren een echte vertrouwensrelatie met deze leveranciers uit. We treden dan ook vaak op als exclusief verdeler in onze distributieregio.

CLIENTEEL

Zowat ieder Italiaans restaurant, trattoria of pizzeria in onze regio is klant bij Italiaanse Delicatessen. We zijn uitermate trots dit jarenlang opgebouwde cliënteel als referentie te kunnen voorleggen.

Steeds meer Vlaamse restaurants en bistro's gaan mee met de trend van mediterrane en Italiaanse gerechten, en kloppen aan bij Italiaanse Delicatessen. Maar ook traiteurs, delicatessenwinkels, en zelfs slagers zien dat de Italiaanse keuken een belangrijke meerwaarde voor hun zaak betekent.

Particulieren vinden ook steeds meer de weg naar onze winkel. Ons ruim assortiment van Italiaanse delicatessen valt duidelijk in de smaak.